Cała prawda o białym pieczywie
Białe pieczywo to jeden z najpopularniejszych i najczęściej jedzonych produktów. Warto się jednak zastanowić... czy ten podstawowy pokarm naszej cywilizacji wpływa dobrze na nasze zdrowie?
Oto kilka powodów, dla których warto zupełnie zrezygnować z białego pieczywa i zastąpić je pełnoziarnistymi odpowiednikami:
Białe pieczywo można niewątpliwie uznać za zbyt słodkie. W związku z wysokim indeksem glikemicznym, jego konsumpcja jest gorsza niż żywienie się kostkami cukru!
Duża zawartość glukozy to niejedyny mankament naszego produktu. Jest on również bogaty w gluten, który wpływa na elastyczność i miękkość wypieków. Problem w tym, że nasze układy trawienne nie przepadają za tak ogromną ilością glutenu, jaką funduje nam białe pieczywo. Skutkami nadmiernego spożywania mogą być bóle brzucha, biegunka czy też egzema.
Warto wspomnieć o soli, której ogromne ilości lądują w naszym pysznym, białym pieczywie. Jedna bagietka (250 g) zawiera około 4,7 g soli , czyli prawie tyle, ile wynosi maksymalne dzienne spożycie zalecane przez WHO!
Mimo dużej zawartości glukozy, glutenu i soli, białe pieczywo jest niezwykle ubogie w błonnik, witaminy i minerały. Dlaczego? Ponieważ mąkę, z której wypieka się białe pieczywo, pozbawia się najpierw najcenniejszych składników. Summa summarum spożywamy kalorie w czystej postaci, bez cennych składników spożywczych.
Podsumowując, wniosek nasuwa się jeden - wyeliminowanie białego pieczywa będzie dla naszego organizmu strzałem w dziesiątkę, a jedząc posiłki bez wspomnianego produktu poczujemy się lekko i energetycznie.
Podsumowując, wniosek nasuwa się jeden - wyeliminowanie białego pieczywa będzie dla naszego organizmu strzałem w dziesiątkę, a jedząc posiłki bez wspomnianego produktu poczujemy się lekko i energetycznie.
Komentarze
Prześlij komentarz