Ulubiona przekąska Polaków pod lupą

Chipsy są uznawane za jedną z ulubionych przekąsek Polaków. Niestety, ich kaloryczność i zły wpływ na zdrowie nie jest dla nas nowością. Przez jedzenie chipsów najbardziej cierpi nasza masa ciała i układ krążenia... ale dlaczego tak jest?


Podstawowym składnikiem chipsów są ziemniaki. Same w sobie nie są zbytnio kaloryczne ani niezdrowe. Niestety, często kartofle zastępowane są płatkami ziemniaczanymi lub pulpą. W dodatku niekiedy powstawaniu gotowego produktu towarzyszą różne procesy obróbkowe, np. formowanie chipsów w kształt pasujący do tuby.


Poza bazowym produktem w chipsach znajdziemy również przeważnie ponad 30% oleju. W dużej mierze to właśnie tłuszcz wpływa na ich ogromną kaloryczność (500-550 kcal/100 g). Dodatkowo, 100 g tej przekąski dostarcza także około 2 gramów soli, czyli aż 40% dziennego zapotrzebowania, a także rakotwórczy akrylamid - związek, który powstaje w żywności w wysokiej temperaturze podczas smażenia i pieczenia.



Dobrym substytutem rakotwórczych chipsów mogą być pieczone warzywa pokrojone w plasterki z dodatkiem przypraw i oliwy, np. marchewka, pietruszka, seler; plastry cukinii zapiekane z pomidorem i mozzarellą, a także pieczona ciecierzyca z przyprawami. 


Reasumując, naszą przygodę z jedzeniem chipsów należy zakończyć jak najszybciej! Ostatnie odkrycia naukowców wykazały, że ta niepozorna przekąska może nawet uzależniać, dlatego dla dobra naszego zdrowia po prostu zastąpmy ją zdrowymi, warzywnymi lub owocowymi odpowiednikami.


Komentarze

Popularne posty